Mijn hoogsensitieve kind valt moeilijk in slaap - deze tips helpen!

Artikel 2 van 10

Mijn hoogsensitieve kind valt moeilijk in slaap, deze tips helpen! 

Kinderen die de diagnose hoogsensitief hebben gekregen hebben meer moeite om in slaap te vallen, dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Naast de prachtige karaktereigenschappen die hoogsensitieve kinderen hebben, brengt het dus ook uitdagingen met zich mee. Deze kinderen liggen vaak urenlang wakker met een vol hoofd van alle spanningen en ervaringen die ze opgedaan hebben overdag. Omdat zij hun prikkels minder makkelijk verwerken komen ze moeilijker in slaap, terwijl juist deze kinderen hun slaap zo enorm hard nodig hebben. In deze blog geef ik 6 tips die jouw hoogsensitieve kind, of het nu nog klein is of al wat ouder, helpen sneller in slaap te vallen.  

Wanneer is een kind hoogsensitief 

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak snel overprikkelt en hebben een dromerige aard. Het is voor hoogsensitieve kinderen vaak lastig om te genieten van dagelijkse groepsactiviteiten die voor een ander kind heel normaal en gezellig zijn. Er wordt van onze kinderen verwacht dat ze fijn in groepen kunnen spelen, aan activiteiten kunnen deelnemen en dat ze sociaal zijn. Voor hoogsensitieve kinderen kan dit juist enorm overweldigend zijn. Hoogsensitieve kinderen zonderen zich vaak graag af en doen liever een activiteit in een klein groepje, ze  kinderen kunnen feilloos de emoties van anderen aanvoelen en hebben een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen. Elk kind is uniek, dus kenmerken kunnen ook afwijken. 

Hoe belemmert hoogsensitiviteit het slapen van je kind 

Je kunt je voorstellen dat hoogsensitieve kinderen een vol hoofd hebben na een dag vol prikkels, indrukken en emoties. Hun brein draait vaak overuren. Het is voor hen enorm moeilijk te ontspannen en dat is nou juist wat deze kinderen nodig hebben om in slaap te vallen. Deze kinderen blijven “aan” staan en daarom geef ik je 6 tips die helpen om jouw kind te laten ontspannen als ze moeten gaan slapen 

6 tips die jouw hoogsensitieve kind helpen sneller in slaap te vallen. 

Spanningen die een hoogsensitief kind overdag heeft gevoeld, blijven lang hangen. Met deze tips leer je hoe je kind deze spanningen kan loslaten en ontspannen in slaap kan vallen. 

  1. Gebruik onze slaaptunnel. Merk je dat je kind ondanks alles wat je probeert moeite heeft om te ontspannen? Dan is onze slaaptunnel een heel fijn product om te gebruiken. De slaaptunnel maakt een veilig en geborgen plekje van het bed van je kind en de diepe druk verlegt de aandacht van het denken van je kind naar het voelen van het lichaam en zorgt dus voor veel ontspanning.
  2. Zorg voor een fijne slaapkamer.  Hoogsensitieve kinderen zijn gevoel voor sfeer en zullen zich beter kunnen ontspannen als hun slaapkamer veilig en rustig voelt. Deze kinderen kunnen vaak goed aangeven wat fijn voor ze is dus pas de slaapomgeving daar ook op aan. Denk aan een bepaalde kleur op de muur, rustige accessoires en eventueel een verduisteringsgordijn.
  3. Ontprikkeling overdag. Een goede voorbereiding op de nacht begint al overdag. Biedt je kind overdag momenten rust aan. Laat je kind iets doen wat hem of haar ontspant en wat helpt wat prikkels en spanning te verwerken. Vind je kind dit lastig laat hem dan 20 minuutjes op de bank zitten met ons verzwaringskussen of verzwaringsknuffel. Deze producten verleggen de aandacht van het drukke hoofd naar het voelen van hun lichaam en zorgt dus voor ontspanning en een momentje van ontprikkeling. 
  4. Massage. Spanning zit vaak in het hele lijf. Een fijne massage kan de spanning er letterlijk uit wrijven. Gebruik hierbij een fijne, subtiel geurende massageolie die je kind lekker vindt ruiken.
  5. Beperk prikkels. Overprikkelde kinderen vallen moeilijk in slaap. Bied je kind dus na het avondeten ontprikkelende activiteiten aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spelen met scheerschuim als je kind in bad zit, kleuren of trampoline spingen. De springende beweging brengt rust in het brein van je kind. 
  6. Vast ritueel. Een vast ritueel rondom het slapen gaan voorkomt dat er op dat moment nog spanning wordt opgebouwd door je kind. Voor hoogsensitieve kinderen is voorspelbaarheid enorm helpend. Hou dus indien mogelijk elke avond dezelfde volgorde aan. Je kunt hiervoor dagkaartjes gebruiken of een schema ophangen in de slaapkamer.  

 

De sleutel zit hem dus in ontspanning. Als je jouw kind kan helpen te ontspannen zal je merken dat het sneller in slaap zal vallen en dus een betere nachtrust heeft. Hier merk je overdag ook weer effect van! Een uitgeslapen kind is een vrolijker kind! 

WEBWINKELKEURWIDGET

© 2020 - 2024 liefs uit giessenburg | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel