Hoe help ik mijn kind met doorslapen?

Artikel 10 van 10

Hoe help ik mijn kind met doorslapen?

Als je al een poos gebroken nachten hebt dan droom je over doorslapen. Je kan je bijna niet meer herinneren hoe het voelde om onafgebroken te slapen. Weet dat je niet de enige bent. Veel dreumesen en kinderen hebben moeite met doorslapen en in dit artikel geef ik je 5 tips die je daarbij kunnen helpen. 

Vanaf wanneer gaan baby's doorslapen?

In theorie kunnen baby's vanaf 4 maanden doorslapen. In de praktijk gebeurt dit vaak pas veel later. Er zijn nog veel peuters die s 'nacht moeite hebben met doorslapen en zelfs op de kleuterleeftijd kan dit nog een uitdaging zijn. De eerste jaren leert je kind enorm veel. Het doet per dag heel veel nieuwe ervaringen op en leert per maand enorm veel nieuwe vaardigheden. Dit vraagt nogal wat van jouw kleintje en dus ook van zijn of haar brein. Al die informatie, gevoelens en emoties moeten een plekje krijgen en dat gebeurt als een kind in de rust komt. Als het ontspant en bijvoorbeeld gaat slapen. 

Waarom slaapt mijn kind niet door? 

Daarvoor eerst even wat achtergrondinformatie. Prikkels komen de hele dag door binnen. Een volgroeit brein kan dat vaak goed reguleren en verwerken. Dit gebeurt voornamelijk s’nachts. Daarom is een goede nachtrust ook zo belangrijk. Bij kinderen is het brein nog aan het leren de prikkels te verwerken en bij de een gaat dat makkelijker dan bij de ander. Als je ontspant en tot rust komt heeft het brein de ruimte en de rust om die prikkels te gaan verwerken. De belangrijkste tip is dus zorgen voor rust en ontspanning.  

Hoe zorg je voor die rust en ontspanning om door te slapen? 

Zelf kan je diverse dingen doen om die rust en ontspanning te creëeren die helpend is bij het doorslapen van je kindje. Hieronder geef ik je een aantal tips.

1. Rust momenten overdag. 

Zorg overdag al voor diverse rust momenten. Lees bijvoorbeeld samen een boekje uit school, heb je een drukke middag? Hou de ochtend dan rustig. 

2. Rustig voorspelbaar avondritueel. 

Voorspelbaarheid geeft rust en een veilig gevoel. Een vast avondritme draagt daar enorm aan bij en dus heel waardevol 

3. Bied diepe druk aan. Door het geven van diepe druk doormiddel van een slaaptunnel of verzwaringsdeken verleg je gedurende de hele nacht de aandacht van het brein naar het voelen van je lichaam en heb je dus maximale ontspanning. Lees hier meer over diepe druk. 

 

4. Massage 

Een massage geeft heel veel ontspanning. Als je het lichaam van je kindje    insmeert met een heerlijk geurende olie zal je merken dat het gaat ontspannen.  Aanraking verlegt de aandacht van het brein van denken (in je hoofd zitten) naar het voelen van je lijf (ontspannen) je geeft dus eigenlijk met je handen diepe druk. 

5. Bespreek de dag voor het slapen gaan.  

Het doorspreken van de dag helpt bij oudere kinderen vaak al om de dingen te verwerken. Als er dingen zijn waar je kind mee zit kom je hier vaak tijdens zon gesprekje ook al achter en kun je dit samen bespreken voordat het kind erover gaat piekeren. Ook bij jongere kinderen kan je nog even benoemen wat jullie die dag allemaal hebben gedaan. Dit schept orde en rust in het brein. 

Wat helpt kinderen bij doorslapen?

Doorslapen is iets waar je jouw kind een handje bij kan helpen. Onze slaaptunnel en onze verzwaringsdeken kunnen enorm ondersteunend zijn als het gaat om doorslapen. De diepe druk die deze producten geven zorgen ervoor dat een kindje tijdens een slaapcyclus niet meer helemaal wakker wordt maar zich omdraait en weer verder slaapt. Daarnaast heeft de diepe druk nog een aantal voordelen want ze stimuleren de aanmaak van melatonine, serotonine en dopamine. Allemaal hormonen die onmisbaar zijn voor goede nachtrust. 

Het is dus echt niet vreemd dat je kind nog niet doorslaapt. Je bent niet de enige maar met de inzet van deze tips en onze producten wordt de kans dat jij binnenkort weer weet hoe het voelt om hele nachten te slapen een stuk groter! 

Behoefte aan advies? Neem dan contact met me op!

Ik help je graag. 

 

 

 

WEBWINKELKEURWIDGET

© 2020 - 2024 liefs uit giessenburg | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel