Wat is prikkelverwerking en hoe help je jouw kind bij het slapen?

Artikel 6 van 10

Wat is prikkelverwerking? 7 tips waardoor jouw kindje straks beter slaapt

Gevoelige kinderen hebben vaak moeite met slapen. Slecht slapen heeft als gevolg dat je kind overdag een korter lontje heeft. Je kind begint al met een moe en vol hoofd aan de dag. Daarnaast ben jijzelf door gebrek aan nachtrust ook moe en het lukt je niet altijd om op de juiste manier te reageren op het gedrag van je kind. Zo zit je snel in een vicieuze cirkel en wordt de sfeer er thuis niet beter op. In deze blog geef ik je 7 tips die jou gaan helpen de prikkels van je kind te reguleren zodat je de cirkel kan doorbreken! 

Wat is prikkelverwerking en wat doen prikkels bij mijn kind? 

Gedurende de hele dag krijgt je kind prikkels binnen. Zelfs als je kindje nog een baby is kan je merken dat het inslaapvallen na een drukke dag moeilijker gaat dan je gewend bent.  Tijdens het opgroeien leren kinderen elke dag steeds meer en staat hun brein ook steeds breder open voor hun omgeving. Geluiden, licht effecten, bewegingen, allemaal prikkels die nieuwe verbindingen maken in de hersenen en opgeslagen worden. Het zijn puzzelstukjes die op hun plaats moeten vallen en opgeslagen moeten worden op de juiste plaats. Dat maakt prikkelverwerking een heel pittig klusje voor onze kinderen.  

 

En daar komt ook meteen de boosdoener van jouw gebroken nachten om de hoek kijken: het grootste deel van de prikkelverwerking gebeurt ‘s nachts. Maar daar ligt dan ook direct de oplossing van het probleem, want een goede nachtrust is de sleutel tot succes! 

Dit is waarom goed slapen helpt bij de prikkelverwerking 

Als je kind moeite heeft met de prikkelverwerking merk je dat vaak als eerste aan het slapen. Het inslapen of doorslapen is moeilijk. De hersenen komen maar moeilijk tot rust en dit is het begin van de vicieuze cirkel waar ik het al eerder over had. Je kind raakt overprikkeld en het slaapt (nog) slecht(er). Dit leidt tot vermoeidheid wat weer als gevolg heeft dat je kind zich moeilijk kan concentreren en dit leidt uiteindelijk tot moeilijk kunnen luisteren en boosheid. 

7 tips om prikkels beter en sneller te verwerken 

Jij kan deze cirkel doorbreken! Hieronder geef ik je 7 tips die jouw kind helpen om de prikkels sneller en beter te verwerken en kan je samen met je kind uit die cirkel stappen 

  1. Creëer rust momenten. Merk je overdag dat je kind een vol hoofd heeft? Zorg voor een rust moment door bijvoorbeeld voor te lezen. Doe je dit in combinatie met ons verzwaringskussen dan heb je dubbele winst. De diepe druk helpt je kind namelijk tot rust te komen en te ontspannen. 
  2. Zorg voor een vast avondritueel. Een avond ritueel geeft rust en houvast en dat is enorm fijn voor een onrustig brein. 
  3. Ontspanning is noodzakelijk om prikkels te verwerken. Een massage of warme douche helpt om de ideale situatie te creëren om lekker in slaap te vallen. 
  4. Onze verzwaringsdeken verlegt de aandacht van het hoofd van je kindje naar het voelen van het lichaam. Hierdoor ontspant je kind veel sneller en zal het sneller in slaap vallen. 
  5. Trampoline springen, klinkt misschien wat gek als oplossing maar springende bewegingen maken helpt enorm goed om prikkels te verwerken. Net als schommelen overigens. 
  6. Zorg voor een prikkelarme slaapkamer. Maak het donker, geen knipperende lichtjes of speelgoed dat je kindje kan afleiden. 
  7. Zorg goed voor jezelf! Minstens net zo belangrijk, want als jij rustig bent en goed in je vel zit kan jij je kindje optimaal begeleiden! Ga iets doen waar je blij van wordt en wat je energie geeft! Dan kan jij er zijn voor je kind! 

 

De sleutel van een goede prikkelverwerking zit hem dus grotendeels in de nacht! Als jij je kind helpt om ‘s nacht optimaal te kunnen genieten van een goede nachtrust zal je merken dat je overdag een verbetering ziet in gedrag en concentratie. Een win win situatie dus waar onze producten jou bij helpen. 

 

WEBWINKELKEURWIDGET

© 2020 - 2024 liefs uit giessenburg | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel