Gebruiksaanwijzing verzwaringsdeken

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een deken die diepe druk uitoefent op het lichaam. 

Diepe druk betekent dat er druk wordt uitgeoefend die door de huidlagen heen gaat en zo ook de spieren, het bindweefsel, de pezen en de gewrichten bereikt. Diepe druk kan gebruikt worden om beter te ontspannen en de prikkelverwerking te stimuleren, doordat het helpt het zenuwstelsel te reguleren. 

Je kan de vergelijking maken met een massage of een stevige omhelzing. Diepe druk verlegt de aandacht van het denken (druk in je hoofd) naar het voelen van je lichaam (aarden, ontspannen). Hierdoor verbetert vaak de concentratie en neemt spanning af. Daarnaast zorgt diepe druk voor een bevordering van de aanmaak van onder andere oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine (gelukshormoon). Die laatste is weer de voorloper van melatonine (slaaphormoon). Ook remt het de aanmaak van het hormoon cortisol (Stress/wakker hormoon) 

Materiaal 

Onze verzwaringsdekens worden gemaakt van een katoene stof met het eokotex keurmerk. De dekens zijn gevuld met kunststof granulaat. Deze verzwaring is goed te wassen en neemt weinig lichaamswarmte aan waardoor de deken het hele jaar te gebruiken is.  Onze verzwaringsdekens hebben boven aan drukknopen waarmee de (los bij te bestellen) hoezen aan de deken vastgemaakt kunnen worden. Hierdoor zakken ze niet uit de hoes. 

Voor wie kan een verzwaringsdeken geschikt zijn:

De diepe druk van de verzwaringsdeken heeft zowel psychologische als fysieke voordelen. Een verzwaringsdeken wordt door veel ergotherapeuten ingezet als hulpmiddel voor mensen met zintuiglijke stoornissen, angst en stress. Studies tonen aan dat het toepassen van diepe druk een aanzienlijk effect heeft op het verminderen van angsten bij kinderen/volwassenen met autisme.  Denk verder aan mensen die last hebben van een verstoorde prikkelverwerking/overprikkeling, slapeloosheid, niet aangeboren hersenletsel, ADHD, hyperactiviteit, slaapwandelen,depressie, burn out, dementie, parkinson, huntington, korsakov, fibromyalgie, reuma, enz. Gebruik mag volgende de richtlijnen van veiligslapen.nl vanaf 2 jaar.

Hoe werkt een verzwaringsdeken:

Het liggen onder een verzwaringsdeken kan je vergelijken met een heerlijke stevige omhelzing. Het geeft je een veilig en geborgen gevoel. Door de diepe druk ontspant je lichaam veel sneller en zal je merken dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

Onze dekens maken we zo dat ze goed kunnen ventileren. De stoffen en de verzwaring die wij gebruiken nemen nauwelijks warmte over dus de deken wordt niet als warm ervaren. Je gebruikt de verzwaringsdeken rechtstreeks op het lichaam (of over een slaaptunnel) en daaroverheen nog het dekbed. Als het in de winter als te koud wordt ervaren kan je wisselen door eerst het dekbed op het lichaam te gebruiken en dan de deken eroverheen. Dan isoleert de verzwaringsdeken de warmte van het dekbed en is het warmer.

Maatvoering:

Je stemt de maat van de deken af op de lichaamslengte van de gebruiker. Het is zonde een hele grote en zware deken aan te schaffen als je er maar een klein stukje van raakt. 

Het is belangrijk te kijken welk gewicht van de deken daadwerkelijk de gebruiker raakt. De belasting van kinderen ligt tussen de 15% en de 20% van het lichaamsgewicht. Voor volwassenen is dit tussen de 10% en de 15%. Als er sprake is van reumatische klachten zelfs iets lager.

Hieronder vindt u een schema waar u kunt kijken welke maat deken het meeste geschikt is.

Gewicht gebruiker Lengte gebruikerGewicht van de dekenMaat Deken
10-15 kilotot 100cm2 - 3 kiloS
15-20 kilotot 100cm3-4 kiloS
15-20 kilotot 140cm4-5 kiloM
20-25 kilotot 140cm5-6 kiloM
25-30 kilotot 140cm6 kiloM
25-30 kilotot 160cm7 kiloL
30-35 kilotot 160cm7-8 kiloL
35-40 kilotot 160cm8 kiloL
35-40 kilotot 180cm8-9 kiloXL
40-80 kilotot 180cm9-11 kiloXL
80-100 kilotot 180cm10-12 kiloXL
80-100 kilotot 200cm11-13 kiloXXL

 

Rekenvoorbeeld 1:

Kind van 6 jaar, lengte 120cm en gewicht 20 kilo. Dit kindje mag rond de 4 kilo verzwaring op zijn lichaam hebben (20%). Als je kiest voor een deken in maat M (100x140) raakt hij nog niet de hele deken. Je kan dan de deken aanschaffen in 5 kilo. Als het kindje groeit gaat hij het extra gewicht raken.

Rekenvoorbeeld 2:

Volwassene, lengte 170 cm en gewicht 80 kilo. Deze persoon mag tussen de 8 en 10 kilo verzwaring op zich hebben. Als je kiest voor de deken in maat XL (140x180) dan raakt de gebruiker niet de hele deken. Het hoofd zit er ook niet onder. Je kan dan de deken aanschaffen met een gewicht tussen de 9 en 11 kilo.

Twijfel je over de maat of is er sprake van een bepaalde aandoening/diagnose die van invloed zou kunnen zijn? Stuur dan een berichtje of bel even. Ik denk graag mee of reken even de meest geschikte maat voor u uit.

WEBWINKELKEURWIDGET

© 2020 - 2024 liefs uit giessenburg | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel