Artikel MeilingMailing
Onderstaand artikel is geplaatst in de maart uitgave van het adoptietijdschrijft MeilingMailing.
Slaapproblemen bij adoptiekinderen
Regelmatig hoor ik van andere ouders dat hun kinderen niet lekker slapen. Het slechte slapen heeft vaak zijn uitwerking op het hele gezin. Daarom wil ik graag ons verhaal met jullie delen. Bijna 7 jaar geleden mochten we de ouders worden van onze oudste zoon. Vol liefde en verlangen sloten we hem na een paar maanden wachten in Taipei in onze armen. Wat een rijkdom, wat een liefde voor ons mannetje. Dit kleine kindje zo kwetsbaar, overgeleverd aan voor hem wildvreemde mensen. Op cursussen en in diverse boeken hadden we ons goed ingelezen, dus we waren op de nodige dingen voorbereid.
Al snel bleek dat hij zich niet kon overgeven aan de slaap. Slaap is overgave, niet weten wat er gebeurt als je slaapt, onbewust kan dat als alles ineens anders is heel lastig zijn. We probeerden van alles denk aan; er naast blijven tot hij sliep, op een matras bij hem op de grond, in de draagdoek in slaap wandelen en dan overleggen, bedje voorverwarmen, muziekje aan en op een gegeven moment zelfs melatomine. Nachten lang was hij aan het spoken, we voelden zoveel medelijden met hem. Zo sneu als je niet durft te gaan slapen, als hij eenmaal sliep was hij nog zo alert, merkte de kleinste dingen op en kwam dus niet in zijn diepe slaap. Ook werd hij heel vaak wakker. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat na het eerste jaar het slaapgebrek ook mij ging opbreken. Ik functioneerde niet meer zoals voorheen op mijn werk en alles in mijn hoofd draaide om slapen. De vloer had inmiddels bijna een uitgesleten spoor van het lopen van rondjes met onze kleine man in de draagdoek. De uurtjes dat hij sliep lag hij op mijn buik of naast mij in het grote bed.
De maanden en jaren gingen voorbij met heel af en toe een kleine verbetering, maar slapen bleef een uitdaging. Hij werd groter en tussenin slapen werkte niet goed meer. Door alle onrust in zijn slaap werden wij van het draaien en trappen wakker. We besloten de bovenverdieping op zijn kop te gooien en zijn bed naast de onze te zetten. Onze “slaapstraat” zoals we het noemen (1-persoons en 2-persoonsbed naast elkaar) paste precies. Het zag er niet uit, maar gelukkig hielp het iets, iedereen had zijn eigen plekje weer.
Ook zijn we een jaar geleden gestart met MNRI therapie, dit hielp ons mannetje goed. Hij zat beter in zijn vel en maakte grote stappen in zijn ontwikkeling; zowel thuis als op school. Maar helaas bemerkten we deze vooruitgang alleen overdag, op het gebied van slapen verbeterde er niet veel. Inslapen was nog steeds wisselend, heel vaak wakker en altijd op zijn laatst om 5,00u wakker. Je voelt je dan zo machteloos en komt op een punt dat je het zelf eigenlijk ook niet meer vol houdt. Dus blijf je zoeken naar oplossingen, heel internet heb ik afgespeurd naar methodes tips, druppels of wat maar zou kunnen helpen. En zo kwam ik terecht bij een artikel over de slaaptunnel, dit klonk zo logisch dat ik dacht we proberen het gewoon. Op dat moment nog niet wetend dat deze slaaptunnel HET verschil zou gaan betekenen voor hem en mijzelf een hele nieuwe richting op zou laten gaan met mijn bedrijf. Maar eerst wat meer informatie over wat een slaaptunnel is en hoe het werkt.
Een slaaptunnel is een hoes waar je de matras inschuift. De slaaptunnel zit strak om de matras, je slaapt hieronder. Doordat de tunnel strak zit geeft dit een geborgen en veilig gevoel tijdens het slapen. De slaaptunnel geeft voldoende druk om rustig te slapen en door de rekbaarheid van de stof voldoende mogelijkheden om te draaien. Voor de prikkelverwerking, het komen in een diepe slaap, minder vaak wakker worden, dromen, het vinden van een veilig en geborgen gevoel kan deze tunnel allemaal effect hebben.
Ik besloot er eentje te maken voor hem en ongelofelijk maar het leek hem de eerste nacht al iets te helpen. Elke nacht ging het iets beter en na diverse verbeteringen aan de maat van de slaaptunnel en het materiaal slaapt hij nu hele nachten door in zijn eigen bed. Natuurlijk wordt hij wel eens wakker, zeker in periodes waarin er veel gebeurd. Maar hij komt er niet meer uit, blijft dan gewoon liggen in zijn bed, roept ons en slaapt meestal snel weer verder. Hier zijn we zo blij mee, eindelijk kan ons mannetje zich ontspannen en nieuwe energie opdoen in zijn slaap. Echt geweldig.
Ik ben iemand die graag ervaringen deelt en sprak erover met een kennis die ook slaapproblemen ervaart bij haar kind. Zij vroeg of ik er ook een voor hen kon maken, hun zoontje werd zo vaak wakker per nacht. Ik vond het heel spannend, je wilt geen verwachtingen scheppen die je niet waar kunt maken. Natuurlijk heb ik er eentje voor hen gemaakt, want je gunt ieder kind een goede nachtrust. En ook bij hen was een prachtige verandering in het slaapgedrag te bemerken. Vandaar ging het balletje steeds verder rollen.
Inmiddels zijn we een paar maanden verder en verkoop ik op www.liefsuitgiessenburg.nl slaaptunnels en diepe-druk slaapzakken. Uit de reacties die ik terug krijg blijkt dat er bij veel kinderen positieve verandering zijn in hun slaappatroon. Enorm dankbaar, want goed slapen is voor kinderen en hun ouders zo belangrijk. Een van de kinderen gaf aan dat het liggen in de slaaptunnel voelt alsof er iemand een arm om je heen slaat. Geweldig dat de slaaptunnel zoveel veiligheid en nabijheid kan bieden. Niet alleen voor adoptiekinderen, maar ook voor kinderen die door anderen oorzaken moeite hebben met slapen.
De slaaptunnel is getest door slaapcoaches uit Nederland en er zijn al veel praktijken die de slaaptunnel gebruiken en / of met ons samen werken. Een van deze coaches schreef een artikel voor onze site. Hieronder een klein stukje van dat artikel:
Veel kinderen die wel moe zijn maar nog niet slaperig hebben moeite om in slaap te vallen. Door te slapen in een zachte rekbare slaaptunnel waar je kind lekker in kruipt wordt het makkelijker om zich over te geven aan de slaap. Diepe druk is een strategie die het lichaam tot rust kan brengen. Door iets op het lichaam te leggen dat wat zwaarder aanvoelt kun je het zenuwstelsel kalmeren. De diepe druk van de slaaptunnel zorgt voor een veilig en beschermd gevoel waardoor je kind makkelijker kan ontspannen. Vergelijk het met inbakeren van een pasgeboren baby voor een comfortabel gevoel. Kinderen die wel willen slapen maar uren wakker liggen omdat hun hoofd nog ‘aan’ staat voelen door de slaaptunnel hun lichaam beter. Hierdoor gaat de aandacht makkelijker naar het lichaam i.p.v. het hoofd en zo ontstaat rust en ontspanning. Kinderen die maar blijven draaien en woelen in bed zullen de tegendruk van de tunnel een fijne begrenzing vinden en kunnen zich makkelijker overgeven aan de slaap. Bovendien voorkomt de slaaptunnel dat je kind midden in de nacht wakker wordt van de kou omdat het dekbed is weggeschopt.
Inmiddels heb ik al meer dan 100 tunnels gemaakt en daarmee veel gezinnen kunnen ondersteunen bij beter slapen. Bijzonder hoe dingen lopen in het leven en je eigen zoektocht een nieuwe weg kan openen qua werk. Het combineert mijn passie voor het werken met stof zo mooi met het helpen van anderen. Als je meer wil weten over de slaaptunnel neem dan een kijkje onze site www.liefsuitgiessenburg.nl. Hier vind je naast uitgebreide informatie over de slaaptunnel, de hele blog van de slaapcoach en ervaringen van anderen. Vragen kunnen gesteld worden via de mail : info@liefsuitgiessenburg. Voel je ook vrij om te mailen als je even van je af willen praten over het slechte slapen van je kindje.
Lieve groet
Gerdine Kwakernaak
Winkelwagen
WEBWINKELKEURWIDGET