Artikel Slaaptunnel

Voor wie is een slaaptunnel geschikt en hoe werkt de slaaptunnel

Veel kinderen die wel moe zijn maar nog niet slaperig hebben moeite om in slaap te vallen. Door te slapen in een zachte rekbare slaaptunnel waar je kind lekker in kruipt wordt het makkelijker om zich over te geven aan de slaap. Diepe druk is een strategie die het lichaam tot rust kan brengen. Door iets op het lichaam te leggen dat wat zwaarder aanvoelt kun je het zenuwstelsel kalmeren. De diepe druk van de slaaptunnel zorgt voor een veilig en beschermd gevoel waardoor je kind makkelijker kan ontspannen. Vergelijk het met inbakeren van een pasgeboren baby voor een comfortabel gevoel.  Kinderen die wel willen slapen maar uren wakker liggen omdat hun hoofd nog ‘aan’ staat voelen door de slaaptunnel hun lichaam beter. Hierdoor gaat de aandacht makkelijker naar het lichaam i.p.v. het hoofd en zo ontstaat rust en ontspanning. Kinderen die maar blijven draaien en woelen in bed zullen de tegendruk van de tunnel een fijne begrenzing vinden en kunnen zich makkelijker overgeven aan de slaap. Bovendien voorkomt de slaaptunnel dat je kind midden in de nacht wakker wordt van de kou omdat het dekbed is weggeschopt.

De slaaptunnel is het hele jaar te gebruiken. Tijdens warme nachten missen sommige kinderen de druk van het normale dekbed. Dan is de slaaptunnel ideaal omdat je kind wel de druk heeft maar niet de warmte. Voor koudere nachten kan er gewoon een dekbed over heen.

Dit artikel is geschreven door Marieke la Verge. Zij is kinderoefentherapeut, gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking (ook wel prikkelverwerking genoemd) en kinderslaapoefentherapeut in haar praktijk in Werkendam. Voor meer informatie en tips bij slaapproblemen van kinderen kun je kijken op haar website; www.cesarwerkendam.nl

© 2020 - 2024 liefs uit giessenburg | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel